Starostové o GDPR: Kvůli novému nařízení často najmou “sdíleného pověřence”

Na fotografii jsou zleva: Adam Furek, Soňa Matochová, Dan Jiránek a stojící Štěpán Holub. Zdroj fotografie: profil Svazu měst a obcí na Facebook.com

Necelých 9 měsíců zbývá do dne, kdy nabude účinnosti nové nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR). Povinnosti přibudou skoro všem městům a obcím, ale taky mnoha příspěvkovým organizacím. Svaz měst a obcí (SMO) proto pořádá semináře, kam zve fundované řečníky a kde včera nechyběl ani Ekonomický deník.

25. května 2018 nabude účinnosti nařízení EU 2016/679 (obecné nařízení o ochraně osobních údajů, General Data Protection Regulation, GDPR), pod kterým jsou podepsány Evropský parlament a Rada národních ministrů. Novinka zatím vzbuzuje spíše polemické, než pochvalné reakce. “Proboha, chápete vůbec, že starostové malé obce nemají k dispozici asistenty, ani finance, aby mohli splnit nové předpisy? Vždyť leckterá vesnice dostává méně peněz, než vaše poslanecká kancelář!,” napsala jedna starostka europoslanci Petru Ježkovi (ANO, ALDE).

“Za Českou republiku o nařízení jednalo a jeho podobu v Radě EU schválilo Ministerstvo vnitra ČR, které samozřejmě muselo národní pozici vnitrostátně konzultovat,” odvětil Petr Ježek: “Navíc stálým hostem pracovního Výboru pro EU, který zasedá každý týden a schvaluje české pozice pro jednání v Radě EU, je zástupce Svazu měst a obcí.”

Právě SMO uspořádal 12. září na brněnské Nové radnici seminář, kam svoje zástupce vyslala asi stovka obcí. Akci moderoval Dan Jiránek (jednatel pobočného spolku Svaz měst a obcí České republiky), o GDPR mluvili především Soňa Matochová (z Úřadu pro ochranu osobních údajů), Štěpán Holub (jednatel advokátní kanceláře Holubová advokáti s.r.o.) a Adam Furek (z Ministerstva vnitra).

Ochranu informací zajistí pověřenec, jejž mohou obce “sdílet”

Dan Jiránek nejdříve požádal účastníky, aby vyplnili poměrně obsáhlý dotazník, jehož výstupy chce SMO použít při dalším jednání s ministerstvy. Respondenti zaškrtávali, jakou agendu řeší jejich obce (například svoz odpadu, hřbitovní správu, informační systém) a jaká data přitom zpracovávají.

Celý text je přístupný předplatitelům Legislativního monitoru.

Přihlásit se Registrovat se Více informací

Petr Woff, zdroj fotografie: profil Svazu měst a obcí na Facebook.com

O tématu GDPR jsme už psali:

Vnitro v tichosti vydalo manuál pro obce k GDPR: Pověřence musí mít všechny obce! Jiří Reichl –  8.9.2017

GDPR změní praxi i v trestní a soudní oblasti Jiří Reichl – 25.8.2017

Vnitro posílá do „meziresortu“ české GDPR. Očekávají se stovky připomínek Jiří Reichl – 24.8.2017

GDPR – pověřenec pro ochranu osobních údajů bude nedostatkové zboží Petr Maličovský – 21.8.2017

Miliardový dopad GDPR na obce a města Jiří Reichl – 4.8.2017

Obce a města musejí shánět odborníky na IT a právo v jednom. Kvůli implementaci… Jiří Reichl – 24.7.2017

Vnitro připravuje manuál pro obce k GDPR, vznikající paniku mírní Jiří Reichl – 19.7.2017

Senátoři vracejí sněmovně zákon o kontrole, argumentují zájmem malých obcí Jiří Reichl – 30.8.2017

Vnitro a ÚOOÚ chtějí snížit hranici pro souhlas se sběrem dat nezletilých na 13… Jiří Reichl – 24.8.2017

Advokáti se připravují na směrnici o ochraně osobních údajů, ČAK je musí zabezpečit – 10.7.2017

Unie posílí ochranu osobních údajů. Ludvík: Bude to stát strašné peníze Petr Woff – 25.5.2017

EET má další problém. Nemohou ho využívat tisíce zrakově postižených Jiří Reichl – 29.3.2017